Sluit spel X

Komen en gaan in de Jordaan

De gemeente Amsterdam schonk de panden afkomstig van de Westerstraat 220-230 aan het Openluchtmuseum. Ze maken tastbaar wat de betekenis is van de Jordaan als dichtbevolkte volksbuurt: bedrijvig, verpauperend en tegelijk verbonden door een typisch gevoel voor humor en levenslust.

Vanaf een kade met Amsterdams straatmeubilair en historische geluiden van de Noordermarkt betreden bezoekers verschillende ‘verhalende ruimtes’.

Een postkantoor uit de jaren 1950 vertelt over de contacten tussen emigranten en hun familie in de Jordaan.

In de voormalige Behangerij Gasman is een pension voor Turkse gastarbeiders anno 1970 gereconstrueerd (beloond met de Cornelis Hage prijs).

In een typisch Jordaancafé uit 1974 valt te beluisteren hoe de bewoners met een lach en een traan de dreigende stadsvernieuwing en het wegtrekken van hun buren becommentariëren.

Bij de invulling van de panden is nauw samengewerkt met de wetenschappelijke staf van het museum. Dat heeft geresulteerd in een authentieke belevenis, waarin materiële en immateriële aspecten een plaats hebben gekregen.

DOEL

Enscenering van het leven in de Jordaan in de jaren ’50-‘70

INVULLING

Geïntegreerd totaal concept met evocatieve ruimtes

THEMA

Volkscultuur, decor

Projecten

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…

Open Kaart

Open Kaart

In “Open Kaart– van atlas tot streetmap” in het Allard Pierson maak je een ware tijdreis door zeven eeuwen en werp je een blik in de toekomst. Ze nemen je mee op reis: naar andere tijden, naar plekken waar je nog nooit geweest bent, naar historie waar je geen weet van had.