Maliebaan in beweging

 


 
De Utrechtse Maliebaan kent een veelbewogen geschiedenis. Het stadsbestuur besluit in 1637 tot de aanleg van een maliebaan, waar studenten van de zojuist opgerichte Utrechtse Universiteit het in die dagen populaire paille-maille spel (een soort golf) spelen. Ruim 150 jaar later gebruiken de Franse bezetters de 750 meter lange Maliebaan als exercitieveld. In 1883 wordt de ANWB hier opgericht en twee jaar later opent het eerste fietspad van Nederland op de Maliebaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn kantoren van de Duitse bezetters waaronder die van de NSB op de Maliebaan gevestigd, terwijl tegelijkertijd het Utrechtse verzet hier onopvallend zetelt. Vandaag de dag is de lommerrijke Maliebaan een belangrijke verkeersader en plek voor recreatie.
 

De tentoonstelling ‘Maliebaan in beweging – 400 jaar groen en grandeur’ geeft een beeld van de Maliebaan door de eeuwen heen. Met een selectie collectiestukken uit Het Utrechts Archief en enkele bruiklenen wordt de geschiedenis van dit prachtige stuk Utrecht in kaart gebracht.

De bezoeker volgt de ontwikkeling van de Maliebaan aan de hand van thema’s als ontspanning, verkeer, de internationale allure, het leven op stand, beroemde bewoners en de Maliebaan in oorlogstijd. Grote blowups tonen hoe de bebouwing zich in vier eeuwen tijd heeft ontwikkeld rond de karakteristieke beplantingsstructuur van de Maliebaan, die nog altijd verwijst naar de oorspronkelijke opzet als sportterrein voor het paillemaille spel. In een tweetal korte films neemt historicus Maarten van Rossem bezoekers mee op zijn dagelijkse avondwandeling over de statige laan. Het geheel is een zinnenprikkelende opstelling vol groen en grandeur.

Perspekt ontwikkelde het tentoonstellingsconcept samen met Het Utrechts Archief en tekende voor het ontwerp. De uitvoering is gezamenlijk ter hand genomen.


Wilt u meer weten, neem dan contact op met Paul Ariese,
paul@perspektstudios.nl of 
Marielle Beek: marielle@perspektstudios.nl

Of ga naar www.perspektstudios.nl voor een totaaloverzicht van onze projecten.


 

 


 

 
 
 
Perspekt Studio’s – Ruimtelijke Projecten
H.N. Werkmanweg 15 | 2031 BA Haarlem | 023-5316312 | info@perspektstudios.nl | www.perspektstudios.nl
Perspekt (1968) adviseert over, concipieert, ontwerpt (3D en 2D) en realiseert grote en kleine ruimtelijke projecten voor musea en bezoekerscentra, alsmede interieurs. Ook zijn we actief in onze oorspronkelijke markten – televisie, theater en evenementen. Wat Perspekt creëert is niet eerder vertoond, betekenisvol en tastbaar. Daarbij laat ons projectmanagement geen ruimte voor verrassingen. Tussen verbeelding en werkelijkheid maken wij het graag concreet.

Ingeschreven bij KVK Amsterdam nr. 34040307
 

klik hier als u onze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen.