Sluit spel X

Cultuur onder Vuur

De tentoonstelling is opgebouwd als drieluik.

In de kelders van het kasteel nemen we het publiek aan de hand van infografics mee in alle facts & figures rondom schuilplekken in Nederland tijdens de oorlog. Het gaat bijvoorbeeld over de zwerftocht van de Nachtwacht, kunstbunkers in de duinen en over hoe het eigenlijk kwam dat de Nederlandse regering al voor de oorlog besloot schuilplaatsen voor kunst te gaan bouwen. Ook Slot Loevestein diende als schuilplek voor collectie, van onder meer het Nationaal Archief, het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Boijmans van Beuningen. Enkele collectiestukken zijn te bewonderen.

De volgende zaal, de voormalige Staatsgevangenis richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met de fototentoonstelling Culture in Armed Conflict van UNESCO als kern. Hier wordt verteld hoe het oorlogsgeweld leidde tot het eerste internationale verdrag over de bescherming van erfgoed: de UNESCO Haagse Conventie van 1954. Met onze keuze voor transparante doeken exposeren we foto’s op een verrassende manier, waarbij de ruimte tegelijkertijd optimaal tot zijn recht laat komen.

In het derde deel wordt het publiek aan de hand van een film betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden? Wat betekent erfgoed voor een land, een gemeenschap, wat betekent het voor de bezoekers? Welk erfgoed is voor jou belangrijk en moet bewaard blijven voor de toekomst?

Deze tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met het team van Slot Loevestein.

De beschikbare ruimten en middelen én de korte doorlooptijd maakten dat we pragmatisch te werk zijn gegaan.

Door Coronamaatregelen en de noodgedwongen sluiting van Nederlandse musea is onze tentoonstelling helaas niet veelvuldig bezocht. Kijk hier de trailer van Cultuur onder Vuur om toch wat sfeer te proeven.

Relatie

Slot Loevestein

DOEL

Een breed publiek op een aansprekende manier bewust maken van het belang van de bescherming van cultureel erfgoed tijdens gewapende conflicten.

INVULLING

Een grafische tentoonstelling waarbij we slim omgaan met beschikbare ruimte en middelen.

THEMA

Cultureel erfgoed, Tweede Wereldoorlog

Projecten

Van Imago naar Identiteit
Fotografie: Sake Elzinga

Van Imago naar Identiteit

‘Viva La Frida’ geeft een unieke inkijk in het leven van Frida Kahlo. Niet alleen concept en ontwerp van de tentoonstelling zijn van onze hand; ook de inleidende film, die op ons initiatief is toegevoegd.

Macht, 800 jaar Binnenhof
Fotografie: Kim Verkade & Gerrit Schreurs

Macht, 800 jaar Binnenhof

Ontmoet onze nieuwe minister-president!

In 'Macht, 800 jaar Binnenhof' beelden we 4 thema's in diverse media en met betekenisvolle collectie uit. En, vanuit allerlei perspectieven, onder andere de toekomst. Want: vanuit de toekomst zie je meer.

Collectie met context
Fotografie: Moetwil en Van Dijk

Collectie met context

Voor én met Ecomare (Texel) ontwikkelden we de vaste tentoonstelling Wonderlijk Wad. Deze valt het beste te omschrijven als een ontdekkingstocht langs de Waddenzee waar we natuur(historische) collectie met science center trekjes tonen.