Sluit spel X

Van Imago naar Identiteit

Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. In het Drents Museum zie je meer dan die buitenkant van Frida Kahlo.

Na eerdere succesvolle samenwerkingen met het Drents Museum voor onder meer The Great Liao en Iran, bakermat van de beschaving, wonnen wij de pitch voor concept en ontwerp van deze tentoonstelling met een unieke samenkomst van collecties uit Mexico van Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo.

In ons concept kozen we voor een indeling ‘Van imago naar identiteit’. Iedereen kent haar beeltenis met de doorlopende wenkbrauwen. Maar wie is deze kunstenares echt? Daar waar je normaal van identiteit naar imago gaat, gaan we hier andersom: van buiten naar binnen.

De inleidende film geeft een indringende kijk in haar leven. Want achter die rebelse, levendige, kleurrijke buitenkant schuilt pijn en eenzaamheid. Daarna maakt de bezoeker in een Coronaproof opstelling een rondgang langs de bijzondere collectiestukken, waarin haar echte wereld steeds meer ontvouwen wordt. Niet alleen haar schilderijen maar ook persoonlijke spullen, zoals kleding, sieraden en schoenen, maken dit beeld compleet.

Niet de te verwachten bonte kleuren van Mexico maar juist de kleur van haar blauwe huis (Casa Azul) pronkt op de wanden. Het blauw laat de collectiestukken het beste tot z’n recht komen. Met haar kenmerkende ogen en wenkbrauwen ziet ze de bezoeker altijd. Andersom ook? En zien wij haar nu ook volledig?

Overal ter wereld halen jong en oud nog altijd veel kracht en inspiratie uit haar levensverhaal en kunst. Frida’s strijd voor gelijkheid, activisme, feminisme en empowerment zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Geheel terecht dus dat niemand minder dan Nederlands bekendste rolmodel Koningin Máxima onze tentoonstelling opende.

DOEL

Het verhaal van Frida Kahlo vertellen

INVULLING

Een inkijk van de buiten- én binnenwereld van Frida Kahlo, aan de hand van een contextgevende film en tentoonstelling met unieke collectiestukken

THEMA

Kunst, Frida Kahlo, Mexico

Bijzonder

Opening door Koningin Máxima

Projecten

Sjabbat in Enkhuizen
Fotografie: Merike Frese

Sjabbat in Enkhuizen

Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…