Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. In het Drents Museum zie je meer dan die buitenkant van Frida Kahlo.
Na eerdere succesvolle samenwerkingen met het Drents Museum voor onder meer The Great Liao en Iran, bakermat van de beschaving, wonnen wij de pitch voor concept en ontwerp van deze tentoonstelling met een unieke samenkomst van collecties uit Mexico van Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo.
In ons concept kozen we voor een indeling ‘Van imago naar identiteit’. Iedereen kent haar beeltenis met de doorlopende wenkbrauwen. Maar wie is deze kunstenares echt? Daar waar je normaal van identiteit naar imago gaat, gaan we hier andersom: van buiten naar binnen.
De inleidende film geeft een indringende kijk in haar leven. Want achter die rebelse, levendige, kleurrijke buitenkant schuilt pijn en eenzaamheid. Daarna maakt de bezoeker in een Coronaproof opstelling een rondgang langs de bijzondere collectiestukken, waarin haar echte wereld steeds meer ontvouwen wordt. Niet alleen haar schilderijen maar ook persoonlijke spullen, zoals kleding, sieraden en schoenen, maken dit beeld compleet.
Niet de te verwachten bonte kleuren van Mexico maar juist de kleur van haar blauwe huis (Casa Azul) pronkt op de wanden. Het blauw laat de collectiestukken het beste tot z’n recht komen. Met haar kenmerkende ogen en wenkbrauwen ziet ze de bezoeker altijd. Andersom ook? En zien wij haar nu ook volledig?
Het verhaal van Frida Kahlo vertellen
Een inkijk van de buiten- én binnenwereld van Frida Kahlo, aan de hand van een contextgevende film en tentoonstelling met unieke collectiestukken
Kunst, Frida Kahlo, Mexico,
Opening door Koningin Máxima
In Cultuur onder Vuur, een tijdelijke tentoonstelling op Slot Loevestein, vertellen we het verhaal over de bescherming van ons cultureel erfgoed gedurende gewapende conflicten. In de Tweede Wereldoorlog diende Slot Loevestein zelf als een van de schuilplekken voor kunst en erfgoed.