In het project Match tonen en combineren 12 musea in 12 provincies een topstuk van het Rijksmuseum met een topstuk uit hun eigen collectie. Intimiteit is het verbindende thema.
Een beroemd meesterwerk van Frans Hals, een huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen uit circa 1622, dat normaal gesproken in de eregalerij van het Rijksmuseum hangt, verhuist voor een paar maanden naar het Hannemahuis in Harlingen.
Daar wordt het gematcht aan een zilveren huwelijksbokaal, gemaakt door de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra en eveneens uit de 17de eeuw.
Het Hannemahuis in Harlingen schakelde onze hulp in om dit unieke samenzijn extra bijzonder te maken.
Met een draadgordijn in halve cirkel vorm om het schilderij en de bokaal heen, creëerden we een spannende doorkijk. Geprojecteerd op dit gordijn aanschouwt de bezoeker bij binnenkomst een dansend stel. De moderne dans op 17de-eeuwse muziek geeft een gedurfde hedendaagse twist aan de huwelijkse intimiteit.
Eenmaal door het gordijn staat men oog in oog met twee topstukken. In alle rust, heel persoonlijk en intiem.
In de zaal zijn verder nog de nagemaakte kostuums van het schilderij van dichtbij te bewonderen. Wat een ambacht, wat een detaillering!
En voor de liefhebbers realiseerden we ook een filmische inkijk in het smeedproces, samen met zilversmid Daan Brouwer in zijn atelier. Hoe langer je kijkt en hoe meer je weet, des te bijzonderder wordt de getoonde huwelijksbokaal.
De overige vormgeving completeert het geheel. Zwierige lijnen verbinden alles in de ruimte, de rozerood tint symboliseren liefde en intimiteit, het intense groen refereert aan de liefdestuin op het doek, het groene hoogpolige tapijt versterkt dit en geeft warmte en rust.
Met kijkgaten in een raamsticker maakten we de link naar de eigen tuin van het Hannemahuis waar een klein liefdestafereeltje buiten is ingericht.
De totale kleurstelling maakt dat alle stukken waar het om draait nog beter tot hun recht komen.
Een match maken tussen 2 topcollectiestukken
Intimiteit, spanning en verrassing toevoegen aan collectie
Kunst, geschiedenis, ambacht, stadsmuseum
Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.