Sluit spel X

De perfecte Match

In het project Match tonen en combineren 12 musea in 12 provincies een topstuk van het Rijksmuseum met een topstuk uit hun eigen collectie. Intimiteit is het verbindende thema.

Een beroemd meesterwerk van Frans Hals, een huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen uit circa 1622, dat normaal gesproken in de eregalerij van het Rijksmuseum hangt, verhuist voor een paar maanden naar het Hannemahuis in Harlingen.
Daar wordt het gematcht aan een zilveren huwelijksbokaal, gemaakt door de Harlinger zilversmid Willem Anskes Zeestra en eveneens uit de 17de eeuw.

Het Hannemahuis in Harlingen schakelde onze hulp in om dit unieke samenzijn extra bijzonder te maken.

Met een draadgordijn in halve cirkel vorm om het schilderij en de bokaal heen, creëerden we een spannende doorkijk. Geprojecteerd op dit gordijn aanschouwt de bezoeker bij binnenkomst een dansend stel. De moderne dans op 17de-eeuwse muziek geeft een gedurfde hedendaagse twist aan de huwelijkse intimiteit.

Eenmaal door het gordijn staat men oog in oog met twee topstukken. In alle rust, heel persoonlijk en intiem.

In de zaal zijn verder nog de nagemaakte kostuums van het schilderij van dichtbij te bewonderen. Wat een ambacht, wat een detaillering!
En voor de liefhebbers realiseerden we ook een filmische inkijk in het smeedproces, samen met zilversmid Daan Brouwer in zijn atelier. Hoe langer je kijkt en hoe meer je weet, des te bijzonderder wordt de getoonde huwelijksbokaal.

De overige vormgeving completeert het geheel. Zwierige lijnen verbinden alles in de ruimte, de rozerood tint symboliseren liefde en intimiteit, het intense groen refereert aan de liefdestuin op het doek, het groene hoogpolige tapijt versterkt dit en geeft warmte en rust.
Met kijkgaten in een raamsticker maakten we de link naar de eigen tuin van het Hannemahuis waar een klein liefdestafereeltje buiten is ingericht.

De totale kleurstelling maakt dat alle stukken waar het om draait nog beter tot hun recht komen.

Perspekt ontwerpt én realiseert graag. Het Hannemahuis heeft echter ook een lokaal netwerk en eigen mensen om samen delen van tentoonstellingen te realiseren. Daarom werkten we met een duidelijke demarcatie. Het museum liet de overall conceptbewaking, de grafische vormgeving, de draadgordijn constructie en de audiovisuele onderdelen (opname en projectie dansers en de film met de zilversmid) graag over aan ons professionals.

DOEL

Een match maken tussen 2 topcollectiestukken

INVULLING

Intimiteit, spanning en verrassing toevoegen aan collectie

THEMA

Kunst, geschiedenis, ambacht, stadsmuseum

Projecten

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

Open Kaart

Open Kaart

In “Open Kaart– van atlas tot streetmap” in het Allard Pierson maak je een ware tijdreis door zeven eeuwen en werp je een blik in de toekomst. Ze nemen je mee op reis: naar andere tijden, naar plekken waar je nog nooit geweest bent, naar historie waar je geen weet van had.

Van Imago naar Identiteit
Fotografie: Sake Elzinga

Van Imago naar Identiteit

‘Viva La Frida’ geeft een unieke inkijk in het leven van Frida Kahlo. Niet alleen concept en ontwerp van de tentoonstelling zijn van onze hand; ook de inleidende film, die op ons initiatief is toegevoegd.