Sluit spel X

32.000 verhalen en zeven seizoenen

Het vernieuwde herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught maakt de Tweede Wereldoorlog invoelbaar voor een breed publiek. Nieuwe verhalen, objecten, inzichten en ingekleurde historische foto’s zijn verwerkt in een hoofdexpositie bestaande uit zeven ‘eilanden’ die elk één seizoen van Kamp Vught tijdens de oorlog bestrijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Vught een SS-concentratiekamp van de Duitse bezetter. Tussen januari 1943 en september 1944 werden er ongeveer 32.000 mensen opgesloten. Onder hen joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders en gijzelaars. Daarnaast zaten er in totaal 30 verschillende nationaliteiten in het Kamp.

Bezoekers worden bij start gevoed met een contextgevende introductiefilm, waarin men ziet dat uitsluiting, discriminatie en censuur van alle tijden zijn. De film eindigt in Nederland, bij Kamp Vught, waar de persoonlijke verhalen in de expositie starten. De tentoonstelling kun je zien als een persoonlijk dagboek, waarbij grote verhalende vormen in één oogopslag de thema’s weergeven.

Elk eiland bevat een grote kleurenfoto voor de context. De verhalen worden verteld vanuit meerdere perspectieven: slachtoffer, dader, omstander en helper. De eilanden hebben een eigen sfeer door belichting die past bij de seizoenen; de vele persoonlijke objecten worden met dramatische schaduwen uitgelicht. Diverse films en animaties geven een uniek en vooral persoonlijk beeld op onderwerpen in het eiland. We hebben veel gebruik gemaakt van authentiek en tot voor kort nog weinig bekend beeldmateriaal. Op verschillende plekken in de expositie kunnen kinderen, aan de hand van verhalen over leeftijdsgenoten, met interactieve opdrachten en spellen een deel van het verhaal ervaren.

Na de rondgang in het museum, eindigt de bezoeker bij een reflectie op zichzelf. Vanuit de vraag ‘Hoe maak jij het verschil?’ worden bezoekers aangespoord om na te (blijven) denken over hun eigen keuzes in het dagelijkse leven.

Relatie

Nationaal Monument Kamp Vught

DOEL

De vele verhalen rondom Kamp Vught niet alleen vertellen, maar vooral invoelbaar maken voor een breed publiek

INVULLING

Een interactieve expositie die vanuit diverse perspectieven licht werpt op de geschiedenis met een heldere koppeling naar het heden

THEMA

Tweede Wereldoorlog, geschiedenis

Bijzonder

Symbolisch geopend door Koning Willem-Alexander

Projecten

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…

Open Kaart

Open Kaart

In “Open Kaart– van atlas tot streetmap” in het Allard Pierson maak je een ware tijdreis door zeven eeuwen en werp je een blik in de toekomst. Ze nemen je mee op reis: naar andere tijden, naar plekken waar je nog nooit geweest bent, naar historie waar je geen weet van had.