Sluit spel X

Ritme van het Leven

Veel tradities hebben hun oorsprong in de natuur, je geloof of de plek waar je bent. Ze geven je houvast, zeker in tijden van verandering. Wij ontwikkelden het thema ‘Ritme van het Leven’ voor de vaste tentoonstelling van museum De Pelgrim in Oldenzaal.

Met projectie op een levensgrote klok – tijd is een duidelijk ritme – start de tentoonstelling met een feestelijke film die bezoekers context geeft over tradities en ritme op universeel niveau en met Oldenzaal als goed voorbeeld. Het geloof, met al haar rituelen en feestdagen, speelt in de stad Oldenzaal historisch gezien een grote rol en dat uit zich nog steeds in het leven van Oldenzalers nu.

Aan de hand van de thema’s Verwondering, Viering en Identiteit doorloopt de bezoeker de tentoonstelling. Elk thema bevat een mooie mix van religieuze en carnavalscollectie en het Oldenzaalse verhaal. Samen bieden ze zo de ‘case’ waarmee bezoekers naar het verleden kijken en die hen inspireert hier en nu en in de toekomst.

Lerend ontdekken, geschikt voor jong en oud, is vormgegeven in vrolijke hands-on exhibits, zoals ‘Ben jij al jarig?’ en “Ga jij op de eerste indruk af?”. De uitkomsten? Onverwacht en verrassend.

In vormgeving kozen we voor de caleidoscoop als metaforische drager voor ‘Ritme van het leven’. Het staat voor meerkleurig, kent allerlei vormen en verrassende patronen, maar uiteindelijk ook een vast ritme en stramien. Dit uit zich in kleurrijke accentkleuren in alle zalen en een tapijt geprint met een iconen patroon.
De eigen ritmekaart die bezoekers aan het einde van de tentoonstelling kunnen maken is letterlijk een multimediale kleurrijke caleidoscoop.

Museum De Pelgrim is een samenvoeging van het Oldenzaalse carnavalsmuseum de Hofnar en het Roomse museum de Pelgrim. Met deze vernieuwing heeft De Pelgrim op een serieus leuke wijze de functie van stadsmuseum op zich genomen. Immaterieel erfgoed en collectie worden hier ontsloten voor een breed publiek. Dit zorgt voor verbinding van de lokale identiteit en historische achtergrond met het hedendaagse Oldenzaal. Niet op een traditionele manier, maar met een onderwerp dat meer dan actueel en relevant is voor iedereen, in tijden van veel veranderingen.

DOEL

Een serieus leuk nieuw stadsmuseum neerzetten

INVULLING

Vanuit een overkoepelend concept 'Ritme van het leven' immaterieel erfgoed en collectie ontsluiten voor een breed publiek

THEMA

Geschiedenis, tradities, geloof, stadsmuseum

Projecten

Sjabbat in Enkhuizen
Fotografie: Merike Frese

Sjabbat in Enkhuizen

Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…

Open Kaart

Open Kaart

In “Open Kaart– van atlas tot streetmap” in het Allard Pierson maak je een ware tijdreis door zeven eeuwen en werp je een blik in de toekomst. Ze nemen je mee op reis: naar andere tijden, naar plekken waar je nog nooit geweest bent, naar historie waar je geen weet van had.