De gemeente Amsterdam schonk de panden afkomstig van de Westerstraat 220-230 aan het Openluchtmuseum. Ze maken tastbaar wat de betekenis is van de Jordaan als dichtbevolkte volksbuurt: bedrijvig, verpauperend en tegelijk verbonden door een typisch gevoel voor humor en levenslust.
Vanaf een kade met Amsterdams straatmeubilair en historische geluiden van de Noordermarkt betreden bezoekers verschillende ‘verhalende ruimtes’.
Een postkantoor uit de jaren 1950 vertelt over de contacten tussen emigranten en hun familie in de Jordaan.
In de voormalige Behangerij Gasman is een pension voor Turkse gastarbeiders anno 1970 gereconstrueerd (beloond met de Cornelis Hage prijs).
In een typisch Jordaancafé uit 1974 valt te beluisteren hoe de bewoners met een lach en een traan de dreigende stadsvernieuwing en het wegtrekken van hun buren becommentariëren.
Enscenering van het leven in de Jordaan in de jaren ’50-‘70
Geïntegreerd totaal concept met evocatieve ruimtes
Volkscultuur, decor
Het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught maakt de Tweede Wereldoorlog invoelbaar voor een breed publiek. De strategische opbouw en gelaagdheid brengt het onderwerp dichtbij. Het wordt een persoonlijke referentie, waarbij de bezoeker een tijdloos bewustzijn krijgt van waar de mens toe in staat is.
Hoe presenteer je topstukken uit de Nederlandse democratie, veelal van papier, op zo’n manier dat het gaat leven en je je realiseert hoe belangrijk de stukken inhoudelijk zijn voor de huidige Nederlandse samenleving? Voor het Nationaal Archief vonden we de juiste balans!