Sluit spel X

Open Kaart

De enorm diverse collectie van kaarten en atlassen vraagt om een duidelijke indeling, zodat bezoekers de draad niet kwijt raken en juist de verhalen erachter schuilgaan kunnen ontdekken.

We kozen voor een overzichtelijke indeling met frisse kleuren. De kleuren complimenteren de collectie en zijn afgeleid van de welbekende atlaslegenda’s. Als je de ruimte binnen stapt is het net of je een grote atlas in loopt: grote wanden met lengte- en breedtegraden, coördinaten en een grid.

De tentoonstelling start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1625, en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld. Speciale aandacht is er voor kaarten van voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.
Actueel zijn de voorspellingskaarten van Nederland op het moment dat de dijken doorbreken. De bezoeker kan de voorspelling uit de eerste helft van de 19e eeuw naast die van nu leggen.

De kaarten zijn stuk voor stuk ware kunstwerken. Toch zijn er onderscheidende ‘sleutelstukken’, met prachtige, bizarre, confronterende en ogen openende details. Om die van dichtbij te kunnen bekijken, staan er enkele meubels met replica’s op zaal. En aanraken mag, die wel.

Allard Pierson speelt open kaart. Ook zwarte bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis komen aan bod. Bijvoorbeeld een kaart met alle bruikbare grondstoffen in voormalig Nederlands-Indië, inclusief details over het platbranden van dorpen met vermoedelijke opstandelingen.

DOEL

Aan de hand van kaarten de verhalen ontdekken die erachter schuil gaan

INVULLING

Overzichtelijke frisse tentoonstelling met een grafische knipoog naar de Wereld Bosatlas

THEMA

Historie, cartografie, archeologie

Projecten

Sjabbat in Enkhuizen
Fotografie: Merike Frese

Sjabbat in Enkhuizen

Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…