De enorm diverse collectie van kaarten en atlassen vraagt om een duidelijke indeling, zodat bezoekers de draad niet kwijt raken en juist de verhalen erachter schuilgaan kunnen ontdekken.
We kozen voor een overzichtelijke indeling met frisse kleuren. De kleuren complimenteren de collectie en zijn afgeleid van de welbekende atlaslegenda’s. Als je de ruimte binnen stapt is het net of je een grote atlas in loopt: grote wanden met lengte- en breedtegraden, coördinaten en een grid.
De tentoonstelling start in Amsterdam met een unieke grote stadskaart uit 1625, en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld. Speciale aandacht is er voor kaarten van voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.
Actueel zijn de voorspellingskaarten van Nederland op het moment dat de dijken doorbreken. De bezoeker kan de voorspelling uit de eerste helft van de 19e eeuw naast die van nu leggen.
De kaarten zijn stuk voor stuk ware kunstwerken. Toch zijn er onderscheidende ‘sleutelstukken’, met prachtige, bizarre, confronterende en ogen openende details. Om die van dichtbij te kunnen bekijken, staan er enkele meubels met replica’s op zaal. En aanraken mag, die wel.
Aan de hand van kaarten de verhalen ontdekken die erachter schuil gaan
Overzichtelijke frisse tentoonstelling met een grafische knipoog naar de Wereld Bosatlas
Historie, cartografie, archeologie
Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.