De semi-permanente opstelling ‘Kleur bekennen’ is het resultaat van een nauwe samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum en gaat over identiteit, zoals weerspiegeld in klederdracht en kotomisi’s.
De kledingstukken en bijbehorende accessoires hebben we betekenisvol geordend naar herkomst, groep en moment van dragen. Door beide culturen aan elkaar te spiegel worden de overeenkomsten (en verschillen) duidelijk.
In de introductiefilm vertellen mensen in zeer uiteenlopende kledingstijlen wat zij willen uitdrukken met wat ze dragen. Filmportretten verbinden de kostuums met de persoonlijke gebeurtenissen van hun dragers. Kinderen kunnen in een interactief programma ontdekken, op basis van leeftijd en omstandigheden, wat zij gedragen zouden hebben in het Marken van de jaren dertig.
De identiteit die met kleding geuit wordt onder de aandacht brengen. En daarbij juist de overeenkomsten in twee verschillende culturen benadrukken.
Theatrale en esthetische textielpresentatie met contextgevende films en interactief programma
Cultuur, kleding, geschiedenis
Het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught maakt de Tweede Wereldoorlog invoelbaar voor een breed publiek. De strategische opbouw en gelaagdheid brengt het onderwerp dichtbij. Het wordt een persoonlijke referentie, waarbij de bezoeker een tijdloos bewustzijn krijgt van waar de mens toe in staat is.
Hoe presenteer je topstukken uit de Nederlandse democratie, veelal van papier, op zo’n manier dat het gaat leven en je je realiseert hoe belangrijk de stukken inhoudelijk zijn voor de huidige Nederlandse samenleving? Voor het Nationaal Archief vonden we de juiste balans!