Sluit spel X

Sjabbat in Enkhuizen

De schemering is ingezet. De tafel staat gedekt. Zodra je het huisje binnen stapt, word je hartelijk welkom geheten door moeder op Sjabbat en de bijbehorende voorbereidingen. Naatje en dochter Dina bereiden de maaltijd voor, terwijl Levie, zoon Salomon en zoon Meijer zich voorbereiden op een bezoek aan de synagoge. Als het hele gezin weer compleet is begint de sabbatsmaaltijd. Na afloop wordt je door Naatje uitgenodigd de keukens nog even te bezoeken. Daar kun je de kruiden ruiken waarmee gekookt werd. Hier kun je ook meer lezen over de levensloop van de individuele gezinsleden. Een intiem beeld dat zowel de tijd weergeeft als de joodse tradities en rituelen die al eeuwen worden doorgegeven.

Samen met het Zuiderzeemuseum realiseerden wij deze scenografische tentoonstelling waar de bezoeker zelf bij is en de bewoners (bijna echt) ontmoet. Het is een levend, immersief ‘beeldverhaal’ geworden, op basis van het leven van mensen die echt in Enkhuizen woonden. Met videomapping, opnames van echte mensen en een realistische soundscape komt de Sjabbat tot leven.

Deze woning is onderdeel van de vaste opstelling in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. In het huisje van Grietje, over armoede, is ook een scenografie met veel effecten door ons gemaakt. Onze theater- en TV-ervaring in combinatie met tentoonstellingen maken, zorgt ervoor dat we dit met veel plezier kunnen maken. We noemen het een ‘tentoonvoorstelling’.

Wil je meer zien, ga naar de website van het Zuiderzeemuseum!

Relatie

Zuiderzeemuseum

DOEL

De bezoeker zelf laten ervaren hoe het gaat op Sjabbat bij een Joods gezin thuis uit Enkhuizen in de periode 1880 – 1932. Als bezoeker zie je de rituelen en de persoonlijke beleving van de gezinsleden.

INVULLING

Een immersieve tentoonstelling met bewegend beeld, geluid en objecten in een geheel ingerichte, kleine Enkhuizer woning.

THEMA

Sjabbat, joodse historie, Enkhuizer geschiedenis, educatie, religie

Projecten

Ritme van het Leven

Ritme van het Leven

Bezoekers - jong, oud, gelovig, ongelovig, Oldenzalers én niet-Oldenzalers - ontdekken in Museum De Pelgrim wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen eigenlijk vandaan komen.

De perfecte Match

De perfecte Match

Een topstuk uit het Rijksmuseum en een topstuk uit het Hannemahuis ontmoeten elkaar. Wij zorgden voor een intieme ontmoeting…

Open Kaart

Open Kaart

In “Open Kaart– van atlas tot streetmap” in het Allard Pierson maak je een ware tijdreis door zeven eeuwen en werp je een blik in de toekomst. Ze nemen je mee op reis: naar andere tijden, naar plekken waar je nog nooit geweest bent, naar historie waar je geen weet van had.