De stormvloed van 1916: zestien doden, ingestorte huizen, schepen door de straten en bergen afval. Om bewustwording te creëren dat veilig wonen niet vanzelfsprekend is en dat we moeten blijven samenwerken aan een veilige omgeving, herdenken het Zuiderzeemuseum en HHNK (hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) dit in 2016 met de watersnoodstraat.
We bouwden zonder uitgebreide ontwerpfase, maar in een situationele en theatrale aanpak de ramp tot in detail na. Je loopt over steigers en langs zwaar beschadigde woningen. Drijvende voorraden, klapperende deuren, beschadigde dagen, kapotte meubels en rottende vis, aangespoeld vanuit de Zuiderzee. Een boerin en vissersvrouw vertellen over de impact en gevolgen van de watersnoodramp.
Waterbewustzijn en herinneren watersnoodramp 1916
Belevingsgerichte presentatie om 'het gevoel van' op te roepen bij bezoekers
Water(management), geschiedenis
Het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught maakt de Tweede Wereldoorlog invoelbaar voor een breed publiek. De strategische opbouw en gelaagdheid brengt het onderwerp dichtbij. Het wordt een persoonlijke referentie, waarbij de bezoeker een tijdloos bewustzijn krijgt van waar de mens toe in staat is.
Hoe presenteer je topstukken uit de Nederlandse democratie, veelal van papier, op zo’n manier dat het gaat leven en je je realiseert hoe belangrijk de stukken inhoudelijk zijn voor de huidige Nederlandse samenleving? Voor het Nationaal Archief vonden we de juiste balans!