Bij binnenkomst in de Schepenhal dompelen we bezoekers onder in de bedrijvigheid van de Zuiderzee. Je hoort de wind suizen en het ijs kraken. Je ruikt de houten schepen en het teer. In de kajuit van een schip zie je de schimmen van vissers. Een film op een reusachtig zeildoek geeft een introductie over het leven rondom de Zuiderzee en hoe dat veranderde na de komst van de Afsluitdijk.
In het vervolg van het museum laten voormalige en huidige bewoners rond de Zuiderzee je kennis maken met hun ambachten, woningen, kleding, vrijetijdsbesteding, rituelen en hun relatie met het water.
Elke zaal heeft een eigen vorm en setting, en beleving staat voorop. Zo kun je de laatste steen in de Afsluitdijk zetten, karaoken in de kroeg, jezelf in klederdracht hullen en kermispaardje rijden in de draaimolen. Door de rijke collectie, intieme settingen en het gebruik van film en soundscapes waan je je voor even onderdeel van de Zuiderzeecultuur.
Aan het eind van de tentoonstelling is het tijd voor een fotomoment. Je wordt een onderdeel van een wand vol portretten van bewoners rond de Zuiderzee. Want de Zuiderzee leeft voort en brengt nog steeds nieuwe verhalen.
Film gemaakt door onze vrienden van Hardcut.
Zuiderzeemuseum
De persoonlijke verhalen van toen en nu tastbaar en invoelbaar maken
Een thematisch ingedeelde tentoonstelling met als rode draad de persoonlijke verhalen
Zuiderzee, cultuurhistorie
Je bent van harte welkom in het kleine huisje van ijzerhandelaar Levie en zijn vrouw Naatje. Zij maken zich op deze vrijdagavond in 1916 klaar voor Sjabbat, samen met hun dochter en twee zonen. Terwijl de tafel is gedekt, bereidt ieder gezinslid zich op eigen wijze voor op deze wekelijkse familiebijeenkomst in hun sfeervolle huis.