Sluit spel X

Koning opent vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught

Na de symbolische opening door Koning Willem-Alexander op 27 november, is het vernieuwde herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught geopend voor publiek. Perspekt is verantwoordelijk voor het eigentijdse concept én de realisatie van de expositie. Nieuwe verhalen, objecten, inzichten en ingekleurde historische foto’s zijn verwerkt in een hoofdexpositie bestaande uit zeven ‘eilanden’ die, chronologisch thematisch, elk één seizoen van Kamp Vught tijdens de oorlog bestrijken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Vught een concentratiekamp van de Duitse bezetter. Tussen januari 1943 en september 1944 werden er ongeveer 32.000 mensen opgesloten. Onder hen joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders en gijzelaars. Daarnaast zaten er in totaal 30 verschillende nationaliteiten in het Kamp. De nieuwe expositie vertelt al deze perspectieven. En die van slachtoffers, daders, omstanders en helpers.

Bezoekers worden gevoed met een context gevende introductiefilm, waarin je ziet dat uitsluiting, discriminatie en censuur van alle tijden is. De film eindigt in Nederland, bij Kamp Vught, waar de persoonlijke verhalen in de expositie starten. De expositie is een persoonlijk dagboek, waarbij grote verhalende vormen in één oogopslag de thema’s weergeven. Na een rondgang in het museum, eindigt de bezoeker bij een reflectie op zichzelf. Vanuit het motto ‘herdenken is nadenken’ worden bezoekers aangespoord om na te (blijven) denken over hun eigen keuzes in het dagelijkse leven.

De expositie richt zich ook op gezinnen. Op verschillende plekken in de expositie kunnen kinderen, aan de hand van  verhalen over leeftijdsgenoten, met interactieve opdrachten en spellen een deel van het verhaal ervaren.

Juist deze gelaagdheid van de expositie maakt dat het onderwerp voor iedereen invoelbaar wordt en dichtbij komt. Zo wordt het een persoonlijke referentie, waarbij de bezoekers een tijdloos bewustzijn krijgt van waar de mens toe in staat is.

Bekijk de tentoonstelling in vogelvlucht.

Foto: Opening NM Kamp Vught, Koning Willem-Alexander ontmoet oud-gevangenen Ernst Verduin en Joke Folmer

Recente updates

Prijzenregen zet zich voort

Prijzenregen zet zich voort

Zijn we nog maar nauwelijks bekomen van het winnen van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022, dient zich de volgende prijs zich alweer aan. Voor de Remarkable Venue Awards 2022 is ‘ons’ Nationaal Monument Kamp Vught namelijk als winnaar uit de bus gekomen in de categorie ‘Beste Onsite Experience’ in Nederland.

De winst hebben zij te danken aan customer reviews via Tiqets. En hoewel de prijs en reviews toezien op meer dan alleen het museale deel van Kamp Vught dat wij verzorgd hebben, voelen we ons gepast trots.

In de ban van... onze vaste achterban

In de ban van... onze vaste achterban

De nominatie is verzilverd! De door ons ontworpen tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië – in het Drents Museum is door het publiek verkozen tot beste Nederlandse tentoonstelling van 2022.

Duizenden museumliefhebbers brachten hun stem uit. ‘In de ban van de Ararat’ won met maar liefst 40% van de stemmen, een overduidelijke winnaar dus.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022, in de vorm van een cheque ter waarde van 10.000 euro, werd uitgereikt aan Harry Tupan, directeur van het Drents Museum en onze Marièlle Beek.

In de ban van… nominatie

In de ban van… nominatie

De tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ in het Drents Museum is genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022. Het is een eer dat de vakjury de door ons ontworpen tentoonstelling bij de beste 10 heeft geselecteerd. Maar het uiteindelijke woord is aan het publiek. En het publiek raken is ons hoogste doel.

Gun jij ons de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022?
Breng dan hier je stem uit.*

*Met je stem maak je kans op een culturele reis voor 2 personen!